Wij willen met u aan tafel zitten en in een openhartig gesprek uitvinden welke uitdagingen en vragen er bij u spelen om zo, gezamelijk, tot een beste oplossing te komen. Oftewel, hoe kan de techniek u ondersteunen in plaats van dat u de techniek moet ondersteunen.

Google komt met een verbod op advertenties met afbeeldingen van Zwarte Piet. Ook roetveegpiet, die wordt gezien als alternatief voor Zwarte Piet, wordt in de ban gedaan.

De techgigant staat helemaal geen Google-advertenties meer toe op pagina’s waar Zwarte Piet of een roetveegpiet op te zien zijn. Dat geldt niet voor educatieve of journalistieke pagina’s.

De veranderingen gaan de komende weken in en zijn volgens het bedrijf “een stap in de richting van gelijkheid en diversiteit”.

Zwartepietvideo’s blijven staan

Op videoplatform YouTube, eigendom van Google, kan vanaf nu geen geld meer worden verdiend met video’s waar Zwarte Piet of roetveegpiet in te zien zijn. Ook hier geldt een uitzondering voor journalistiek of educatief bedoelde inhoud.

Video’s met Zwarte Piet of roetveegpiet worden niet weggehaald. Dat is omdat het bedrijf het publieke debat niet in de weg wil zitten, zegt een woordvoerder.

Dat Google ook afbeeldingen met roetveegpieten weigert, is volgens het bedrijf om de handhaving van het beleid “zo consistent mogelijk toepasbaar te houden”. “We hebben gezien dat sommige alternatieve vormen van Zwarte Piet nog steeds gebaseerd zijn op raciale stereotypes.”

In de zomer werd bekend dat Facebook en Instagram stereotiepe foto’s en video’s van Zwarte Piet verwijderen als daar melding van is gemaakt door gebruikers. Bij die platforms is, in tegenstelling tot Google, nog wel de roetveeg- en schoorsteenvariant toegestaan.

NOS Tech

Ook als de coronacrisis voorbij is, is VodafoneZiggo van plan om zijn werknemers vaker thuis te laten werken. Het gaat om een vrijwillige regeling, waarbij mensen twee tot drie dagen per week thuis kunnen blijven.

“We merken dat onze medewerkers heel veel voordelen hebben van thuiswerken”, zegt hoofd communicatie Marjolijn van Oordt. “Daarnaast zien we dat het werk ook op afstand goed wordt gedaan. Tegelijkertijd zijn er bepaalde werkzaamheden die medewerkers liever op kantoor doen, ook missen ze het contact met collega’s.”

Geld voor kantoormeubelen

Het uitgangspunt van VodafoneZiggo verandert van standaard vijf dagen naar kantoor komen, naar de vraag of het werk dat vereist. Het personeel krijgt dit jaar 1000 euro bruto om te investeren in kantoormeubelen. Ook kunnen medewerkers aanspraak maken op een beeldscherm, toetsenbord en laptopstandaard.

Naar eigen zeggen is VodafoneZiggo de eerste grote werkgever in Nederland die hiertoe besluit. Onder Amerikaanse techbedrijven is deze beweging al langer gaande. Zo zei Facebook-topman Mark Zuckerberg deze zomer te verwachten dat over tien jaar vijftig procent van zijn medewerkers van huis uit werkt.

Werkgeversvereniging AWVN ziet dat meer bedrijven nadenken over een nadere invulling van het thuiswerken. Bij sommige bedrijven heeft dit al geresulteerd in beleid, anderen kijken hier nog naar, zegt een woordvoerder.

Vanwege de coronacrisis roept het kabinet al maanden bedrijven op om medewerkers vooral thuis te laten werken. Deze zomer concludeerde de NOS na een rondgang onder de grootste Nederlandse werkgevers al dat een aantal dagen paar week thuiswerken het nieuwe normaal lijkt te worden.

Vakbond CNV meldde vanochtend naar aanleiding van een peiling onder zijn leden dat 41 procent last heeft van de schouder, nek of arm, maar VodafoneZiggo herkent dit beeld niet. “Medewerkers die thuis geen goede werkplek hebben, kunnen naar kantoor komen”, zegt Van Oordt.

NOS Tech

Na een onverwacht druk voorjaar met veel meer bestellingen dan normaal, zetten webwinkels en bezorgers zich nu schrap voor een mogelijk nog drukker feestdagenkwartaal. Rond Black Friday en Sinterklaas is het altijd al druk, maar door het coronavirus wordt het naar verwachting nog drukker.

Deze periode is een “ultiem testmoment”, zegt Fonq-topman Jeremiah Albinus. Zijn webwinkel is gespecialiseerd in woonartikelen. “Het wordt met name spannend omdat het zo onvoorspelbaar is. We weten niet of er eerder dit jaar bestellingen naar voren zijn gehaald en of het dalende consumentenvertrouwen gaat meespelen.”

Het belangrijkste testmoment is volgens Thuiswinkel rond het laatste weekend van november. Dat begint op vrijdag met Black Friday en wordt afgesloten met Cyber Monday. De twee verkoopdagen vallen namelijk vlak voor Sinterklaas.

Albinus verwacht dat retailers, net als zijn winkel, klanten nee moeten verkopen. “Of de koop moeten ontmoedigen met minder reclames. We gaan sowieso een druk kwartaal in. Als de coronamaatregelen doorzetten, denk ik dat er wel problemen gaan ontstaan.” Hij verwacht dat met name de bezorging de bottleneck kan worden.

In drie weken opschalen

De sector is naar eigen zeggen voorbereid, blijkt uit een rondgang van de NOS. “We moesten dit voorjaar de capaciteit binnen drie weken met 40 procent opschalen ten opzichte van begin maart”, zegt directeur operatie Iris van Wees van PostNL. “Dan heb je eigenlijk geen voorbereidingstijd zoals je die rond de feestdagen wel hebt.”

De afgelopen maanden zijn gebruikt om wél voorbereid te zijn. “Ik durf te stellen dat de piek die wij aankunnen een stuk hoger ligt dan de piek tijdens de ‘intelligente lockdown’ dit voorjaar”, zegt Van Wees. Om dit te realiseren gaan rond de drukste verkoopmomenten alle distributiecentra open op zondag, worden er meer busjes en vervoerders ingezet en is er veel overleg met de webwinkels.

Webwinkels laten eveneens weten klaar te zijn voor wat komen gaat. “We werken op hoofdlijnen met verschillende scenario’s”, zegt Carolien van Brakel, bij Bol.com verantwoordelijk voor de feestdagenplanning. “We werken zo dat we heel makkelijk op en af kunnen schalen.” De webwinkel kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen een bepaald assortiment uit te lichten.

Hetzelfde geluid is te horen bij Wehkamp en Coolblue, maar die geven hierover geen details. Mediamarkt zegt rond Black Friday 900 procent meer verkeer te krijgen naar de site dan op een reguliere dag en verwacht dit jaar 20 procent meer verkeer dan bij de editie van 2019.

Enorme bult aan bestellingen

Vervoerder PostNL heeft als gevolg van de lockdown dit voorjaar de capaciteit behoorlijk moeten opschroeven; in het tweede kwartaal was er sprake van een volumestijging van 25 procent. “Dat was echt een enorme bult”, zegt Van Wees. “De grootste storm is daarna gaan liggen, maar dit najaar stappen we wel op een hoger niveau in.” De bezorger verwerkt op piekmomenten in het feestdagenkwartaal anderhalf miljoen pakketjes per dag, zulke dagen zijn daarmee ook gevoeliger voor vertragingen van pakketten.

Bij Bol.com wordt daarnaast 60 procent van de verkopen afgehandeld door zogeheten partners van de webwinkel. Dat zijn webshops die Bol.com als platform gebruiken om een groter bereik te krijgen. “We sturen hen regelmatig tips over onder meer voorraad en logistiek”, zegt Van Brakel. “We merken dat veel partijen het lastig vinden om een goede inschatting te maken over hoe groot de piek is die eraan komt.”

“Ik denk dat wij als sector de afgelopen vijf maanden net zoveel veranderingen hebben doorgemaakt als we in vijf jaar hadden gepland”, zegt Albinus van Fonq. “Niemand had dit voorzien en heeft dus moeten opschalen en aan allerlei knoppen moeten draaien.”

NOS Tech

De 22-jarige Pools-Belgische youtuber Kastiop uit Hasselt wordt vermist. De politie heeft een opsporingsbericht verstuurd.

Kacper Przybylski, de echte naam van het YouTube-fenomeen, werd op 23 oktober om 16.00 uur voor het laatst gezien, toen hij met zijn auto zijn ouderlijk huis verliet. “Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor”, schrijft de politie. Zijn moeder en vrienden hopen dat zijn honderdduizenden fans helpen zoeken naar Przybylski.

Geen stunt

Ook Child Focus zoekt mee naar de Vlaming. De stichting zet zich in voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. Przybylski werkte recentelijk met hen samen aan een voorlichtingscampagne over veilig gamen.

Even werd gedacht dat de verdwijning een onderdeel zou zijn van de campagne die deze week gelanceerd zou worden. Maar medewerkers van de stichting zeggen dat dat niet het geval is. Tegen de Vlaamse krant De Standaard uitten ze hun zorgen over de vermissing. “Sinds de lockdown ging het wat minder met hem. We kunnen alleen hopen op het beste.”

Ook fans reageren bezorgd. Op de Instagram-pagina van de youtuber schrijven ze: “Stay safe” en “Bro, waar ben je?”.

Bekende Vlaming

De youtuber werd vooral bekend door zijn nasynchronisatie van Dora en zijn energieke commentaar bij games die hij speelde. Zijn kanaal telt 290.000 abonnees en Kastiop geldt voor veel jongeren in Vlaanderen als een beroemdheid.

NOS Tech

Een half jaar na de lancering houdt videodienst Quibi er alweer mee op. Het Amerikaanse bedrijf haalde 1,75 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro) op bij investeerders om te kunnen concurreren met Netflix, Disney+ en Amazon Prime.

Daarvoor werden sterren als Steven Spielberg, Jennifer Lopez, Idris Elba en Reese Witherspoon aangetrokken, die series van maximaal tien minuten per aflevering gingen maken. Deze ‘quick bites’ (vandaar de titel) trokken echter niet genoeg betalende bezoekers.

Volgens de oprichters Jeffrey Katzenberg (voorheen van Disney en Dreamworks) en Meg Whitman (oud-ceo Hewlett-Packard) is het mislukken van de dienst grotendeels te wijten aan de coronacrisis. Quibi werd gelanceerd als een dienst voor mensen die onderweg zijn naar werk of school, en dus vooral korte video’s kijken op hun smartphone of tablet. Door de pandemie zitten veel mensen thuis en is tv-kijken aantrekkelijker. De app van Quibi was lange tijd niet geschikt voor kijken op tv-schermen.

Zo presenteerde Quibi zich begin dit jaar:

Een ander probleem is dat kijkers blijkbaar geen 5 dollar per maand over hebben voor korte video’s, zegt analist Michael Goodman tegen The New York Times: “Consumenten vinden korte video’s leuk, bijvoorbeeld over sport, nieuws of beauty-onderwerpen. Het is alleen geen ‘premium’ markt. Dat is geen nieuwe les, maar blijkbaar moet die steeds opnieuw geleerd worden.”

Quibi had dit jaar enig succes bij de Emmy Awards: acteurs Laurence Fishburne en Jasmine Cephas Jones wonnen de tv-prijs voor hun rollen in de serie Free Rayshawn. De series Most Dangerous Game en Reno 911 werden genomineerd voor de tv-prijzen.

Quibi geeft zelf geen gegevens vrij over het aantal abonnees, maar volgens onderzoeksbureau Sensor Tower is de app bijna 10 miljoen keer gedownload. Een deel van die gebruikers heeft alleen gebruikgemaakt van de gratis proefperiode. Ter vergelijking: Disney+ heeft zo’n 60 miljoen abonnees wereldwijd, Netflix bijna 200 miljoen.

Van de 1,75 miljard aan geld van investeerders is volgens het bedrijf nog ongeveer 350 miljoen over, dat gaat terug naar de geldschieters. Er is nog geprobeerd de dienst te verkopen aan een andere partij, maar er waren geen kopers geïnteresseerd.

NOS Tech

Een Nederlandse ethisch hacker heeft vrijdag toegang gehad tot het Twitteraccount van de Amerikaanse president Trump. Uit onderzoek van Vrij Nederland blijkt dat de bewuste hacker, Victor Gevers (44), na zeven pogingen het juiste wachtwoord raadde: maga2020!, verwijzend naar de campagneslogan “Make America Great Again” van de president. De zogenoemde tweestapsverificatie bleek te zijn uitgeschakeld.

Tegenover de Amerikaanse techsite The Verge ontkent zowel Twitter als het Witte Huis dat het account van Trump is gehackt. “We hebben geen bewijs gezien dat deze bewering ondersteunt, ook niet in de Nederlandse publicaties”, zegt een woordvoerder van Twitter. “We hebben speciale beveiligingsmaatregelen genomen voor een selecte groep Amerikaanse accounts die belangrijk zijn voor de verkiezingen.”

In 2016 lukte het Gevers met twee anderen ook al door te dringen tot het account van Trump. Toen haalden ze zijn wachtwoord uit een gelekte database van LinkedIn, waar Trump dezelfde logingegevens had gebruikt. Het wachtwoord was destijds ‘yourefired’, een tekst die Trump vaak gebruikte in het reality-programma The Apprentice.

IQ van 197

In de talkshow Op1 werd Gevers gevraagd naar een tip voor een sterker wachtwoord, waarop hij ‘Make America Great Again’ suggereerde. Een variant daarop blijkt nu dus inderdaad door Trump te zijn gebruikt.

Het account van Trump bleef bij een eerdere grootschalige hack van accounts van prominenten in juli gespaard. Op de accounts van Barack Obama, Elon Musk en Joe Biden verscheen een oproep om bitcoins over te maken.

Trump zei eergisteren nog op een campagnebijeenkomst dat “niemand gehackt wordt” omdat je daarvoor iemand nodig hebt “met een IQ van 197 die 15% van je wachtwoord weet”.

Wie toegang heeft tot een Twitteraccount kan namens diegene twitteren, het wachtwoord en de profielfoto veranderen maar ook de persoonlijke berichten lezen. Gevers zegt deze dm’s, direct messages, niet te hebben gelezen.

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdagavond contact met hem opgenomen, nadat de hacker op allerlei manieren geprobeerd heeft het team van Trump op de hoogte te brengen van het beveiligingslek.

In de NOS op 3 Tech Podcast vertelt Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma uitgebreid over deze en de vorige hack. Beluister het gesprek in je favoriete podcast-app of hier.

NOS Tech

Het aanscherpen van regels door YouTube heeft concrete gevolgen gekregen voor een Nederlandse bekendheid: rapper Lange Frans. Het videoplatform heeft zijn kanaal verwijderd. Hierop stonden video’s waarin hij complottheorieën besprak, maar er waren ook muziekvideo’s te vinden.

YouTube wil niet zeggen om welke uitingen het account van de rapper is verwijderd, maar wijst op een blog van vorige week waarin het scherpere regels aankondigt tegen wat het “schadelijke complottheorieën” noemt. YouTube noemt daarnaast het “tegengaan van video’s met misinformatie en gevaarlijke samenzweringstheorieën” een uitdaging.

“Ik vind het heel jammer en ik vind het ook niet fair dat al mijn 59 video’s zijn verwijderd”, zegt de rapper tegen de NOS. “Het gaat om elf podcasts, de rest zijn muziekvideo’s uit mijn oeuvre. Censuur is heel reëel aan het worden deze dagen. Helaas als je iets zegt dat anders is, word je blijkbaar verwijderd.”

De verwijdering komt enkele dagen na een uitzending van het programma van Arjen Lubach, over hoe complottheorieën verspreid worden door de algoritmes van sociale media. In dat programma had Lange Frans een hoofdrol, omdat hij in een podcast complottheorieën bespreekt. Maar YouTube zegt dat de uitzending geen invloed heeft gehad op het besluit om Lange Frans’ kanaal te verwijderen.

Iemand de mond snoeren

Stefan Kulk, hoofddocent technologie en recht aan de Universiteit Utrecht, ziet de actie als onderdeel van een patroon. “Je ziet dat techplatforms de laatste maanden actiever zijn geworden en accounts verwijderen, dat komt ook door wat er rondgaat over het coronavirus en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.” Ze doen meer dan enkele jaren geleden, constateert Kulk.

Tegelijkertijd is hij kritisch over de keuze van YouTube in dit geval. “Ik denk dat het doorschiet, een heel kanaal verwijderen. Zeker vanuit het oogpunt van vrijheid van meningsuiting, je snoert hiermee iemand de mond.”

Kulk wijst er wel op dat je akkoord gaat met de voorwaarden en regels als je een account aanmaakt bij YouTube of een andere platform.

Wat hem betreft moet de maatschappij zich afvragen of dit de juiste weg is. “Zijn het gewoon bedrijven, of is het meer dan dat? Zijn het geen nieuwe publieke pleinen? En vinden we het dan een goed idee dat bedrijven in de gebruiksvoorwaarden de regels bepalen?”

De platforms zijn de afgelopen jaren onder druk gezet om meer te doen tegen ongewenste uitingen. Daar hebben ze dus gehoor aan gegeven, maar dat doen ze ook weer op hun eigen manier, met eigen regels, die vaak wereldwijd gelden.

In deze video legt Nieuwsuur verder uit waarom Facebook en YouTube bepaalde samenzweringstheorieën van de platforms zijn gaan verwijderen:

Ook Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is kritisch. “Google pakt enkel het stukje informatie aan, maar doet niks tegen de verspreiding. Als je het echt wil oplossen moet je de zaak een laag dieper aanpakken en kijken naar het verdienmodel.”

Zenger is het met Lubach eens, die stelde dat mensen in een soort “fuik” terechtkomen, “het algoritme dat je bepaalde content voorschotelt. En dat probeert je er zolang mogelijk te houden en maakt de inhoud steeds radicaler. Hoe langer iemand op het platform is, hoe meer YouTube aan een kijker verdient.

Dominantie techbedrijven

Daarnaast pleit Zenger voor een diverser aanbod aan platforms. “De impact van complottheorieën worden versterkt door de dominantie van een paar techbedrijven. Er zijn maatregelen nodig die dat aanbod diverser maken, dat kunnen we niet verwachten van deze techbedrijven.”

NOS Tech

Created by R the Company. Powered by SiteMuze.